Вирішення більшості проблем та збільшення врожайності з Філазонітом

У той час коли собівартість вирощування сільськогосподарської продукції зростає з кожним днем, все важче отримувати прибуток, ми стикаємося з найактуальнішою проблемою сталого розвитку аграрного сектору, а саме: деградацією ґрунтів, поступовим зниженням кількості поживних речовин у ньому, і що найбільше тривожить – окисленням земель. 

До всіх цих прогалин ще приєднуються проблеми спалення стерні та нераціональне використання мінеральних добрив. У результаті необґрунтованого використання агрохімікатів більшість ґрунтів має несприятливе для бактерій середовище, вони стали, за висловом учених, «свого роду кладовищем для мертвих бактерій». Вирішення цих проблем можливе завдяки використанню біопрепарату Філазоніт. При використанні цього біодобрива у ґрунт повертається та збільшується кількість тих корисних мікроорганізмів, які зникли внаслідок незбалансованого використання агрохімікатів.

Філазоніт покращує ґрунтове життя та його структуру, засвоєння мінеральних добрив, збільшує кількість та доступність поживних речовин, розкладає рослинні рештки, сприяє утворенню гумусу. Разом з цим покращуються температурний, повітряний та водний режим ґрунту, значно поліпшуються його фізичні та хімічні показники та біологічна продуктивність.

У результаті цього підвищується родючість ґрунту та зростає врожайність на 15-40 відсотків у залежності від культури.

При застосуванні біодобрива Філазоніт зменшується потреба агрохімікатів, що призводить до зниження додаткових затрат. Завдяки даному препарату зменшується кількість шкідливих та патогенних мікроорганізмів, вирощені рослини стають менш чутливими до хвороб, краще переносять стрес.

Але давайте послухаємо товаровиробників, які за підсумками співпраці в 2016 році із ТОВ «Філазоніт Україна» діляться своїм досвідом вирощування різних культур із застосуванням ґрунтоцентричної технології на основі біопрепарату Філазоніт.

Директор ДП «АНТ-КЕР» Іштван Дерцені, Закарпатська область, Берегівський район, с. Яноші:

СОНЯШНИК

– Разом з посівом соняшника у ґрунт внесли біопрепарат Філазоніт з розрахунку 15 л/га. На обробленій площі рослини були темно-зеленого забарвлення, з міцними, товстими стеблами та з більш розвиненою кореневою системою, з яскраво вираженим, довгим центральним коренем. Приріст врожаю в порівнянні з контрольними площами 24%, що становить 7 ц/га, а також наше господарство вирощувало пшеницю із застосуванням ґрунтоцентричної технології, тож приріст врожаю на цих дослідних ділянках в порівнянні з контрольними у відсотковому співвідношенні становив 17%, що становить 8 ц/га

Янош Гусар, фермер з с. Шом Берегівського району Закарпатської області:

– Займаюсь в основному вирощуванням колосових культур, кукурудзи та соняшнику, утримую велику рогату худобу. Ось уже три роки використовую на ділянках біодобриво Філазоніт. Спочатку вносив його на 3, потім – 7, тепер – 10 гектарах. На площах колосових здійснюю з допомогою Філазоніту лущення стерні на 15 гектарах, але використовую його і при обробці стебел кукурудзи та соняшника. Солому не спалюю, як це, на жаль, ще багато-хто робить, а теж обробляю її біодобривом. Отримана маса заміняє мені органіку. Таким чином у ґрунті збільшується кількість поживних речовин та гумусу, вдосконалюється його структура. В результаті досягаємо кращих врожаїв. Приміром, кошики соняшника на наших плантаціях сягають в діаметрі не 20, як в інших, а 25-30 сантиметрів.

Кукурудза на силос

Головний агроном ДП «Чайка» Ярослав Здольник, Київська область, Бориспільський район, с. Дударків:

– При сівбі на одній з ділянок застосували ґрунтоцентричну технологію вирощування силосної кукурудзи угорської селекції МАКСІМА. Згідно з рекомендаціями, густота посіву становила 80 тисяч шт./га. Попередниками були однорічні трави на сінаж, переважно овес з викою. Восени провели культивацію на глибині 10 сантиметрів. Перед посівом обприскувачем ОП-2000 на дослідній площі був внесений біопрепарат Філазоніт. Ніколи не думав, що на одному гібриді можна досягти таких результатів.

У період вегетації виникли певні проблеми, зв’язані з погодними умовами, наразі з випаданням граду. Звернули увагу, що на ділянках, не оброблених біопрепаратом, сходи з’являлись дуже важко, вони пригнічувались дощем. Натомість на дослідних площах рослини почували себе краще. Врожайність біомаси силосної кукурудзи МАКСІМА на дослідних ділянках становила 500-550 ц/га, в той час як на контрольних ділянках вона складала 300-350 ц/га.

Кукурудза на зерно

Йосип Бочкор, Закарпатська область, Виноградівський район, с. Дяково:

– Нинішнього року сіяв переважно кукурудзу на зерно на площах, де попередниками виступали озимі культури. Одночасно з насінням вносив у ґрунт Філазоніт з розрахунку 16 л/га. Рослини були міцнішими з потужним стеблом та кореневою системою. На 60-70% стебел було 2 повноцінно розвинуті качани. Це дало змогу досягти врожай в межах 90-110 ц/га в залежності від гібриду.

Фермерське господарство «Фенікс БНГ», Закарпатська область, Берегівський район, с. Бадалово.

– Одночасно з посівом тут було внесено 15 л/га Філазоніту на площу, яка роками давала мізерні врожаї, навіть при внесенні великої кількості мінеральних добрив. Після обробки земель біопрепаратом урожайність кукурудзи становила 95 ц/га.

Соя

Заступник директора Андрій Чонка ТзОВ «Клячанівське», Закарпатська область, Мукачівський район, с. Клячаново:

– Восени на подрібнені рештки кукурудзи внесли 15 л/га Філазоніту та весною, перед посівом, 15 л/га. На площі, де було задіяне біодобриво, рослини виявились більш розвиненими, коренева система – потужнішою, на ній значно видніші характерні бульбочкові бактерії. Внаслідок цього врожайність становила 30-35 центнерів з гектара.

Фермер Тібор Гадар. Закарпатська область, Мукачівський район, с. Чомонин:

– Наша сім’я вирощує в теплицях огірки сорту Мірабелла з п’ятикратним внесенням біодобрива Філазоніт. При посадці замочили розсаду у біодобриві, потім у співвідношенні 1:1000 додавали його у воду для крапельного зрошення. Врожайність підвищилась у порівнянні з контрольними площами на 45 відсотків.

Юрій Бабіта, Закарпатська область, Іршавський район

– Вирощуємо кубовидний перець сорту «Бобіта». Восени внесли біопрепарат Філазоніт, внаслідок чого подрібнені рештки повністю розклалися. Завдяки вирощуванню розсади з біодобривом та внесенню Філазоніту у воду для крапельного зрошення повністю відсутнє зараження рослин фузаріозом, збільшився період вегетації на 3-4 тижні, наслідком цього був значний приріст врожаю.

Рання картопля

Шандор Гіді. Закарпатська область, Ужгородський район, с. Велика Добронь:

Філазоніт вносили під зяблеву оранку з розрахунку 15 л/га та 70 т/га органічного добрива. Врожайність картоплі підвищилась на 25 відсотків у порівнянні з контрольними ділянками.

Золтан Сані, Закарпатська область, Ужгородський район, с. Велика Добронь:

– Площу обробили Філазонітом за нормою 12 л/га. Посів ранньої картоплі почали 12 березня, збирання – з 20 травня 2016 року. Врожайність бульб підвищилась на 40 відсотків у порівнянні з контрольними площами.

Ласло Гріца, Закарпатська область, м. Берегове:

– Восени перед висадкою цибулин половину площі обробили Філазонітом – 15 л/га. Весною на обробленій ділянці цвітіння почалося значно раніше, а тюльпани – більш пишні, вони розквітли саме в необхідний період, до Дня всіх святих.

Як бачимо, застосування біопрепарату «Філазоніт» має певні й відчутні переваги перед іншими подібними препаратами. Він вирішує багато наявних проблем. На Україні все більше виробників скаржаться, що їхні ґрунти стали кислими, щільними, що при підготовці площ з’являються багаторічні залишки рослин, землі швидко висихають у засушливий період, а при надмірних опадах на полях стоїть вода. Великою проблемою є і те, що господарі дарма купують дорогі добрива, оскільки вони недостатньо засвоюються рослинами. Дедалі понижується стійкість рослин до різних хвороб та стресових факторів. Це змушує виробників використовувати більше агрохімічних засобів, що, з одного боку, призводить до додаткових витрат, а з іншого – негативно впливає на здоров’я людини та навколишнє середовище.

Досвідчені виробники давно звернули увагу на те, що за проблемою погіршення якості ґрунту стоїть зменшення активності «ґрунтового життя». Наші співрозмовники на власному досвіді переконались, що повернути його може застосування біодобрива Філазоніт.