Чому корисне Філазоніт в теплицях?

Кожний газда в очікуванні вдалого сезону. Основою умовою цього є використання добре діючої технології, яка є ключем успішного вирощування. Розвиваючи цю думку, хотів би поділитися з декількома ефективними методами. Використання теплиць сьогодні вже не обмежується тільки ранньою розсадою огірків, перцю чи помідорів. Є регіони, де посівні культури також сіють в теплицях, щоб отримати раню картоплю і з недавніх пір навіть солодку кукурудзу для розсади. Можливості від використання теплиць забезпечують умови скоростиглості.

Різницю вже бачимо в лютому

За характером своєї роботи я уважно стежу за активністю фермерів. Їх намагання іноді вдалі, але є, коли навіть не вдається повернути вкладене. На щастя життя таке, що часто виникають нові можливості розвивати свої знання і вдосконалити технологію, якою вже володіємо.

Більш активні газди Закарпаття вже скористались цими можливостями і включили бактеріальні препарати до рослинництва. Ці препарати можна сміливо вносити до розсади в теплицях, чим збільшити врожай, водночас зберігаючи багате життя ґрунту. Не зайвим є також те, що цим способом можна зменшити потребу в мінеральних добривах.

Повертаючись до теплиць, нагадаємо, що картопля в нашому регіоні – це та культура, де її ранній варіант дає господарям хороший прибуток від продажу на ринку. Вже в кінці лютого в багатьох господарствах почались роботи в приміщеннях для розсади. Завдяки більш м’якій погоді багато хто починає сіяти місячний редис, салат, висаджувати розсаду капусти, але вже настав час садити і картоплю.
В минулому році значна кількість виробників дійшла висновку, що варто вносити бактеріальну культуру в технологію вирощування.

Інший виробник, то же самий результат

У сусідньому з Берегівщиною Заріччі здавна вирощують розсаду капусти. Серед них багато хто переконався в сприятливій дії методу, коли препарат для розкладу стерні восени або за 2-3 тижні до сівби або посадки для вилучення залишків рослин перед посівом, який загорнули в родючий шар ґрунту. Інші виробники також минулої осені в Заріччі залишки перцю обробили препаратом для розкладу стерні і також загорнули його в ґрунт. Препарат філазоніт для гасіння ґрунту і в подальшому корисний: за його допомогою вирощують молоді паростки. Ми спостерігали добре видиму різницю вже на ранньому етапі вирощування розсади. В чому суть методу? Безпосередньо перед висаджуванням коріння рослин занурюють в розчин препарату (1 декалітр / 10 л води).

Філазоніт – невід’ємний препарат як при вирощуванні капусти, так і ранньої картоплі.
На період садіння картоплі хотів би дати деякі поради. З точки зору питомої потреби в поживних речовинах картопля відноситься до овочевої культури з підвищеним попитом в цих поживних речовинах. В одній тоні бульби картоплі може накопичуватись до 5 кг N, 2 кг Р2 О5 та 9 кг К2О активних речовин.
В масі спожитих речовин картоплею передусім слід враховувати потребу в калію. Таким чином 1 тонна бульби та частина рослини в процесі росту здатні поглинути з ґрунту 5,4 кг N, 2,2 кг P2O5 та 9-10 кг К2О активних речовин.
Препарат філазоніт для розкладу стерні дуже допомагає на кожному етапі постачання споживних речовин. Цим препаратом можна користуватись восени до культивування ґрунту на ділянках під посів (10-15 л / га), але якщо не було можливості зробити це, то навіть зараз, ранньою весною його можна надолужити. В теплицях завжди ідеальні умови для його застосування.

Ефект препарата

Препарат для гасіння ґрунту можна уводити безпосередньо в посівну борозну біля клубнів картоплі (10 л / га), а також періодично зрошувати водою для поливу 2-3 рази під час проростання бульби (2-3 л / га) таким чином, щоб забезпечити безперервну подачу поживних речовин в клубні. З огляду якості і кількості бульби дуже важливим є пропорція поживних речовин. Надлишок азоту дає сильне зростання листя і слабий розвиток бульби. Слід особливо враховувати чутливість до хлору при виборі калійних добрив. Через велику потребу культури в калії рекомендується тільки комплексне мінеральне добриво, що не містить хлор, або зі зниженим вмістом хлору. Одним з них є Екоплант, який рекомендується також і для біо вирощування, до складу якого, крім калію, входять кальцій і деякі мікроелементи, наприклад, магній і сірка. Динаміка поглинання картоплею поживних речовин складається відповідно розвитку рослини.

Гармонійне постачання поживних мікроелементів важливе для будь якого методу вирощування. Бактеріальні препарати відіграють тут важливу роль в забезпеченні обороту поживних речовин. Коли вміст сухих речовин в бульбі низький, вона зберігається погано. Картопля вимагає багато магнію, тому ґрунт потрібно поповнювати ним. Поряд з хорошим постачанням K2O, з точки зору кількості і якості врожаю картоплі, однаково важливим є пропорція засвоєних поживних речовин. Цьому сприяє дана комплексна технологія, яку рекомендуємо кожному.

Рослини також мають потреби, тому дозуймо їх стільки, скільки їм потрібно!

 

Золтан Товт, консультант по філазоніту