Це найважливіші роботи ранньою весною, якщо ви хочете мати успішний рік

Старші люди часто згадують: навесні ніколи не буває надто рано починати. Для того, щоб рослини були щонайздоровіші влітку, кілька речей слід зробити якомога швидше в наших садах і городах. Перед тим як бруньки дерев розкриються, а саме дерево вкриється листяним і зацвіте, потрібно виконати якісну обрізку в садах і виноградниках, наприклад, терміново видалити з дерев залишки муміфікованих плодів. Вони є основним джерелом інфекції хвороб. Минулий рік був сприятливим для поширення збудників хвороб, тому піддаються ризику не тільки наші фруктові дерева, але й кущі винограду, порічок та аґрусу. Дуже корисна – хоча і трохи кропітка робота – очищення кори дерев. Це необхідно тому, що в щілинах кори масово перезимували відкладені яйця шкідників, личинки і спори хвороб.

Mісця зрізу гілок потрібно покрити захисною речовиною

Уламки кори і гілки потрібно повністю зібрати і чим скоріше спалити, інакше вони стануть розсадниками інфекцій на землі. Виконаним вчасно обприскуванням для змивання, яке повинно бути зроблене чим раніше (після морозів), можна частково запобігти поширенню шкідників і хвороб, що вимагатиме у подальшому менше обприскувань і використання пестицидів в нашому саду.

Досвід показує, що парафінові нафтовмісні препарати є найбільш підходящими для цих цілей, серед яка є і такі, що містять сірку або мідь.
Ці сірковмісні нафтові композиції слугують боротьбі з мільдью, що перезимувала та кліщів, а варіанти, що містять мідь, є ефективними проти інших грибкових патогенів.

Обробку змиванням потрібно робити за допомогою відносно концентрованим розчином, переконавшись, що бризки засобу покривають усю поверхню рослини і стікають з неї. Завдяки чому препарат потрапляє до колоній щитівки, попелиці, кліщів і листоблішки. Нафтовмісні засоби утворюють тонку плівку на рослині, перекривають шкідникам доступ до повітря і, отже, придушують їх.

До початку робіт ретельно перевірте свій розпилювач, очистіть фільтри! Рухомі частини змастіть, чим уникнете багато досади! При використанні хімічних речовин дотримуйтесь інструкцій на упаковці.
Для того, щоб звести до мінімуму проблеми протягом року від мурах і занесеної і захищеної ними попелиці, навесні до стовбура дерева можна прикріпити пояс від гусениць, що є в продажу. В ньому застрягають комахи, що заповзають на дерево, а крім мурах ще вуховертки та гусениці.

На стовбур дерева при потеплінні прикріпіть пояс від гусениць

Ефективні методи профілактики можна використовувати і при вирощуванні овочів! Одна з необхідних процедур – обробка біодобривом Філазонуту після знищення заражених частин рослин і загортання обробленої поверхні в ґ рунт. Цим способом за допомогою біопрепарату, що містить штами бактерій, в значній мірі знижується кількість патогенних грибків, що перезимували в ґрунті. З цим збагачується запас поживних речовин в ньому, що допомагає утворенню гумусу. Це особливо потрібно у цьому сезоні і тому, що минулий вологий рік був дуже сприятливим для різних грибків, в тому числі шкідливих для томатів і картоплі фітофторозу, склеротинії, ризоктонії та ін.

Якщо ґрунт обробляється добривом, що розкладає стерню, ми допомагаємо розкладу целюлози, що відбувається в ньому, чим практично видаляється розсадник збудників хвороб рослин. Це у майбутньому сприятиме більш інтенсивному розвитку овочів, кращому і здоровішому укріпленню коріння. Препарат у кількості 10 – 15 л / га розпилюють на ґрунт, а потім протягом 1-2 годин культивують.

Використання Філазоніту рекомендується не тільки для розсади, він може бути успішним і для посадки саджанців.

Філазоніт – прискорення розкладання органічного добрива

Препарат для розкладу стерні також може бути корисним для прискорення розкладання органічного добрива на дні ями для посадки. Цим виділяється більша частина цінних поживних речовин – безперервно, протягом усього року. При посадці слід діяти таким чином: занурити коріння рослин на 1-2 години в 1 %-й розчин препарату для гасіння ґрунту. Процес сприяє укоріненню, завдяки чому отримуються сильні і стійкі рослини.
Оскільки продукт містить гіберелін, ауксин, а також натуральний вітамін групи В, шляхом проведення цих процедур в значній мірі зменшується кількість шкідників і хвороб в майбутньому, тим самим прискорюючи розвиток рослин, а вироблення вітамінів сприяє оптимальному розвитку.

Ерне Чулак, інженер-аграрник