Роботи в теплицях – починаймо кращий рік?!

Одним із джерел існування для населення Закарпаття є вирощування овочів в теплицях. Географічне положення нашого регіону сприяє для раннього вирощування. У навколишніх селах ці теплиці ростуть як гриби. За роки діяльності в галузі, фермери освоїли тонкощі цих робіт, але навіть їм не завжди вдається завершити успішно рік. Більшість з них. саме на початку року стурбовані, що вирощувати в цьому сезоні ? Прийняття рішення ускладнюється також тим, що коли ви вже закупили дороге насіння, чи зможуть належним чином подбати про рослини.

Філазоніт та органічні добрива – доскональна основа

Успіх виробництва ускладнюється важливими послідовними кроками та рядом операцій. Ми хотіли б дати кілька хороших порад для початківців і навіть для досвідчених фермерів. Перші кроки, які ми радимо зробити, це аналіз ґрунту, що дає змогу оцінити кількість поживних речовин в ґрунті. А також слід підготувати теплицю на цей сезон.

Для чого це потрібно?

Можемо дати коротке пояснення. Для початківців для того, щоб зрозуміти, чи можна на цьому місці вирощувати овочі, і якщо так, то якій культурі надати перевагу. А досвідченим виробникам, які працюють багато років, для того, щоб знати, які поживні речовини, накопичились в ґрунті за цей час. І це дуже важливо для існуючих теплиць, які вже не зможемо перенести. Якщо передозуємо в ґрунті поживні речовини, то виправити це зможемо тільки вимиванням або заміною ґрунту. Ці процедури дорогі, але вони не виникнуть, якщо застосовувати відповідну технологію. Співробітники ТОВ «Філазоніт Україна» зобов’язалися, поряд з великими фермерськими господарствами, провести також необхідні розрахунки по вирощуванню овочевих культур для виробників тепличних господарств. Основний об’єкт розрахунків – взірець ґрунту, на основі якого можна визначити, що варто вирощувати на цій ділянці. При вирощуванні овочів для кожного виду існують свої потреби в поживних речовинах.

Не існує універсальний рецепт для всіх

Господарювання повинно базуватися на аналізі ґрунту, тобто поживних речовинах, які залишилися в ґрунті, та на поживних речовинах вивільнених з рослинних рештків, що дає можливість отримати потрібний результат і тим самим прибуток. На основі аналізу ґрунту з врахуванням поживних речовин вивільнених з рослинних рештків, можемо зробити розрахунки потреби конкретних поживних речовин для певних видів овочів. Досвід показує, що у кожного виробника зразки ґрунту показують різні значення. Неможливо дати універсальний рецепт для всіх, хоча багато з виробників оволоділи лише одним способом, технологією, які найчастіше в довгостроковій перспективі не працюють.

Наслідком такого господарювання є те, що вже вимиванням зайвих накопичених хімічних елементів не обійдеться, необхідно замінити ґрунт. Іноземний досвід показав, що ця галузь вимагає належного й уважного підходу.На основі аналізу ґрунту, та Філазоніту для розкладу стерні, використовуючи поживні речовини, вивільнені з рослинних рештків, можемо надати рекомендації, які поживні речовини потрібно внести для досягнення запланованого врожаю.

За допомогою цієї технології можна домогтися потрібних результатів і прибутку. В чому показується цей прибуток? Немає потреби виносити рослинні рештки – що забирає багато часу і несе за собою додаткові витрати. З рослинних рештків можемо отримати цінні поживні речовини, за рахунок яких, непотрібно тратити зайві кошти на мінеральні добрива та інші препарати. Потрібно додати тільки ту частину поживних речовин в якій є потреба. Філазоніт також вирішує питання захисту рослин, оскільки на розкладених рослинних рештках джерела шкідливих захворювань вже не в змозі перезимувати і залишитись в ґрунті.

Таким чином застосування цього методу в багатьох областях скорочує витрати.
Це економна і в той же час унікальна технологія. У минулому році багато фермерів могли випробувати цей метод, якому варто слідувати й іншим в цьому році. Висів насіння овочів для багатьох вже починається в ці дні. До посадки попереду ще 6-8 тижнів, це більш ніж достатньо, для повного розкладу рослинних рештків, і вивільнення з них поживних речовин. Більшість фермерів покривають овочеві ряди соломою.

Ефект Філазоніту

 Солому яку використовували для покривання рядів обробляється препаратом для розкладання стерні, а потім загортається в ґрунт, завдяки чому стане кращою його структура. Інші господарі у такій же спосіб прикривають ряди, а потім тільки загортають солому у ґрунт. При цьому солома повністю не розкладається навіть до посадки. Зараз ще варто використати ці декілька тижнів, для прискореного розкладання рослинних рештків і вивільнити з них значну кількість поживних речовин.

Кілька виробників, які прислухались до наших порад, обробили рослинні рештки перцю Філазонітом для розкладу стерні, загорнули в ґрунт, отримавши значну кількості поживних і органічних речовин. Ґрунт в теплиці ще й так виявився бідним, тому його засіяли пшеницею, яка зараз навесні буде в черговий раз оброблена Філазонітом для розкладу стерні. Добре відомо, що найкращим попередником для овочів є колосові. Біопрепарат Філазоніт, дозволено в біо-господарстві. Завдяки чому в рослину потрапляє менше токсинів – не все одно, чим ми будемо харчуватися!

Готуймось разом до більш успішного сезону з використанням інноваційної діючої технології – ключем нашого успішного землеробства.

Золтан Товт, інженер-аграрник, консультант по Філазоніту