Не вдалося обробити ґрунт восени? Ми пропонуємо інноваційний шлях рішення!

Філазоніт – основа ґрунтоцентричної технології вирощування сільськогосподарських культур.
Тільки як нагадування: обробкою ґрунту називається комплекс заходів для покращення фізико-хімічного і біологічного стану орного шару, який в залежності від технології вирощування може оброблятися на різну глибину.
Всім відомо, що від кваліфікованого обробітку ґрунту залежить проростання та розвиток посіяного насіння, розсади і в кінцевому рахунку, кількість врожаю.
В класичних системах порядок підготовки ґрунту складається з наступних етапів: культивація стерні (культивація, дискування), первинна обробка ґрунту (оранка), передпосівна обробка (дискування, боронування), посів, обробка після посіву (прикочування).

Восни рослинні рештки ще на полі

Метою перелічених операції є створення прийнятної для проростання насіння сприятливих умов. Ґрунт має бути пухким, зрілим або в разі необхідності ущільненим, поверхня його гладка, вирівняна. Неглибоке розпушування (6-10 см) і подрібнення стерні після жнив літніх культур із закриттям поверхні робиться для повного запобігання випаровуванню. Так загорнуті рослинні рештки розкладаються до початку осінньої сівби. Так сказано у Писанні, що ми намагаємось виконувати більш-менш успішно. Проте, в минулому році, жнива затримались, так що велика кількість рослинних залишків залишилась лежати на поверхні ґрунту. Нинішня ситуація робить ще більш виправданим використання засобу, який прискорює розпад стерні, так як найбільшим джерелом інфекції є залишки рослин, які ще по справжньому не почали розкладатись.

В таких випадках обов’язково рекомендується застосовувати культури бактерій та препарати, що пришвидшують розкладання рослинних залишків. Ці бактерії сприяють повному розкладанню залишків культур в ґрунті, що значно збагачує ґрунт поживними речовинами, тим самим заощаджуючи значні суми. Закарпатські фермери, які намагаються прожити за рахунок сільського господарства більш-менш успішно, вже переконались тому, що загорнуті в минулому році залишки від кукурудзи, соняшника, та навіть пшениці, тепер повертаються на поверхню.
Типова закарпатська картина: на полях ще і в листопаді можна бачити залишки стерні пшениці.

Поживні речовини з рослинних рештків

Причина цього очевидна – немає відповідного ґрунтового життя і якраз перегорнуті залишки рослин є розсадником патогенних грибків, що в цьому році можуть зіпсувати помітну частину врожаю. Виникає питання: працюємо – але для чого? Таким чином потрібно подивитись фактам в обличчя і, нарешті, вирішити цю проблему, чому відсутній успіх в сільськогосподарському виробництві.

Використання запропонованого нами продукту для розкладання стерні дає рішення не тільки цій проблемі. Біодобриво Філазоніт в значній мірі поповнює вміст поживних речовин в ґрунті, що отримується завдяки розкладанню рослинних залишків. Проте, слід пам’ятати, що отримані у такий спосіб поживні речовини самі по собі не є достатніми для отримання кращих врожаїв. Ґрунт потрібно підживити ще мінеральними добривами та мікроелементами, що бажано робити цілеспрямовано.

Відібравши на земельній ділянці ґрунтовий зразок і провівши лабораторний аналіз можна встановити, що потрібно для рослин в ґрунті. В великих компаніях можна бачити таке: коли вони вирощують одну культуру на одному місці багато років не чергуючи їх в сівозміні, на бідних ґрунтах, отримуючи високі і стабільні урожаї. Як це можливе? Це тому, що вони щороку роблять аналіз ґрунту і визначають, що потрібно для культур які вони планують вирощувати, скільки потрібно дати добрив щоб одержати високий урожай.

Однак, велика кількість мінеральних добрив,отрутохімікатів, яка використовується ними протягом багатьох років, може знешкодити ґрунт. Це погіршить якість сільськогосподарської продукції, забруднить її пестицидами, різними хімічними речовинами. Вони підуть, а виснажена земля залишиться тут, і нам прийдеться витратити багато часу і коштів, щоб відновити її.

В чому полягає перевага ґрунтоцентричної технології?

Спеціалісти ТОВ «Філазоніт Україна» із українськими та закордонними вченими розробили основи ґрунтоцентричної технології, яка побудована на використанні біопрепарату Філозеніт. Суть цього в наступному: при застосуванні Філазоніту для розкладання нетоварної частини врожаю (солома, стебла грубостеблевих культур), використовуючи поживні речовини із залишків рослинних решток, на основі розрахунків, ми даємо конкретні рекомендації по кількості необхідних поживних речовин, потрібних для досягнення прогнозованого урожаю.

Застосовуючи ґрунтоцентричну технологію можна досягти не тільки високого та екологічно здорового урожаю а й забезпечити відтворення ґрунтової родючості (більше органічних речовин – більше гумусу в ґрунті). У довгостроковій перспективі це призводить до поліпшення структури ґрунту, що знижує використання мастильно-паливних матеріалів під час його обробітку. Досить важливо і те, скільки коштує підготовка і обробка ґрунту.

Якщо ви хочете дізнатися більше про новий, інноваційний метод, не вагайтесь зв’язатися з нами! Наші спеціалісти нададуть допомогу Вам щодо впровадження ґрунтоцентричної технологія вирощування культур.

Золтан Товт, інженер-садовод, консультант по Філазоніту