ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ БЕЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРІВ

Попри неухильне зростання масштабів органічного агровиробництва воно все ще займає мізерний відсоток як у світі, так і в Україні зокрема, займаючи лише 1% загальної оброблюваної площі. Стримуючим фактором досі залишається значно нижча продуктивність земель, не оброблених хімічними препаратами й міндобривами. Фермери й потужні латифундисти охочіше застосовують інтенсивні технології, щоб  отримати значно вищий урожай, тому що переважна більшість споживачів воліє купляти дешевші продукти харчування, ніж екологічно здорові, але дорожчі.

 

Як же добитися високої  продуктивності і разом з тим екологічної чистоти  сільськогосподарської продукції?

 

Над цим працюють науковці і одним з ефективних результатів їх праці стало виготовлення унікального біопрепарату на основі комплексу мікроорганізмів різної функціональності. Запропонований бактеріальний препарат Філазоніт значно підвищує якість ґрунту, оздоровлює середовище, з якого живиться рослина, стимулює ріст, покращує якісні показники продукту. Щонайменше це підтверджують фахівці провідних  господарств України, які переймаються екологічною чистотою довкілля і здоровим харчуванням споживачів.

 

 

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Застосування екологічного препарату проводили також фахівці “Дослідного господарства “Сквирське” ІАП НААН” (м. Сквира Київської області). Випробування Філазоніту проводилося на ділянках з трьома культурами – соєю, гречкою, пшеницею. Внесення препаратів здійснювалося у вранішні часи, посів проводився через 30-40 хвилин після внесення розчину Філазоніту. Як показали результати, ефект від застосування біопрепарату у кількості 15 літрів на гектар був позитивним для всіх досліджуваних культур, при цьому додатковим чинником урожайності був сорт культури та якість насіння. Внаслідок внесення комплексу препаратів деструктора й інокулянта на ділянку під пшеницю “Подолянка” отримано зростання урожайності 4,4 центнери з гектару, сорт “Пустоварівка” показав урожайність вищу на 7,1 центнер на круг. На посівах сої сорт “Сузір’я” дав прибавку врожаю порівняно з контролем 1,3 ц/га, сорт “Кент” – 1,8 ц/га.  За словами   головного агронома ДП ДГ «Сквирське» Рибака В.П.

“Використання інокулянту на посіві гречки, не дивлячись на несприятливі погодні умови – вищий температурний режим та відсутність вологи – забезпечило прибавку врожаю на рівні 4,3 ц/га або на 24,0 %”

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Наступна адреса досліджень – ТОВ “Лампка Агро”. Хмельницької області. Це теж відомий в Україні виробник, який спеціалізується на вирощуванні насіннєвих культур. Як зауважив агроном  даного господарства Стешкін Геннадій Віталійович:

“Завдяки внесеному  біодеструктору зменшується кількість шкідливих та патогенних мікроорганізмів, вирощені рослини стають менш чутливими до хвороб. За допомогою інокулянту Філазоніт  (10 л/га) без внесення мінеральних добрив ми отримали на 20% більше врожаю насіння гарбузів. Ефект такий самий, як від застосування  мінеральних добрив. Врожайність однаковий, але ж ціна продукту різна! Насіння, оброблене тільки Філазонітом є екологічно чистим, а, отже, – набагато дорожчим на споживчому ринку.”

 

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

ПП “Галекс Агро”  Житомирської області ставить за мету  поліпшення якості земель, виробництво органічної продукції рослинництва та тваринництва, забезпечення населення екологічно чистими продуктами харчування.  ПП «ГАЛЕКС-АГРО» вирощує продукцію на землях  площею 8 542,4 га, які сертифіковані, згідно вимог ЄС і мають статус органічного землеробства.

“Дослідження властивостей Філазоніту проведено на прикладі кукурудзи гібридної ПР39Г83. Ґрунт на дослідній ділянці характеризується середнім вмістом гумусу, низьким відсотком азоту, недостатнім забезпеченням вільних сполук фосфору й калію, нейтральним станом кислолужного балансу. Для порівняння проводилося вирощування кукурудзи за звичною технологією органічного господарства і за технологією з використанням Філазоніту. Як показали результати, на контрольній ділянці після збирання врожаю вміст гумусу знизився на 0,2%, знизився рівень інших показників. Тим часом на ділянці, обробленій Філазонітом (15 літрів на гектар), відсоток гумусу зріс на 0,3 пункти, вміст лужногідролізованого азоту зріс з 97 до 106 мг/кг, виріс вміст рухомого азоту, фосфору, сірки. Показники кислолужного балансу залишилися в межах оптимального. Щодо урожайності, то вона зросла на 8,5 відсотка і становила 65,9 центнерів з гектара. При цьому важливим є фінансовий момент, вже йдеться про органічну продукцію. Її реалізаційна ціна є  значно вищою, ніж ціна кукурудзи, вирощуваної за інтенсивною технологією. Вартість органічної кукурудзи становить 7500 гривень за тонну. Рентабельність застосування Філазоніту становить 227%.  Треба зрозуміти, що корисні ґрунтові бактерії важливі для забезпечення сталої родючості ґрунту та отримання екологічно безпечної сільськогосподарської продукції. У наших дослідженнях Філазоніт обумовив позитивний вплив на продуктивність кукурудзи на зерно, забезпечив достовірний приріст її врожайностію” –  проаналізував директор ПП «Галекс Агро» О.М. Ющенко.

 

Практикою останніх років, підсумовують фахівці  Житомирської філії ДУ “Держгрунтохорона”, доведена висока ефективність екологічно безпечного препарату Філазоніт, що в повній мірі може стати реальною альтернативою традиційним органічним засобам і  не тільки виконувати роль добрива, але й забезпечить відновлення ґрунтових процесів.