НАБЛИЖАЄТЬСЯ СІВБА, АЛЕ РІЛЛЯ ВСЕ ЩЕ ВКРИТА РОСЛИННИМИ ЗАЛИШКАМИ

Сьогодні розкладання стерні стало частиною розумного господарювання з багатьох точок зору і є важливим елементом технології. Все більше закарпатських фермерів переконуються у тому, що утилізацією  рослинних залишків отримуємо (знову) корисні поживні речовини. Важливо відзначити також той факт, що рослина вибудовується  не тільки з елементів N-P-K, але й для наступних культур будуть отримані мезо- і мікроелементи.

Ми вже кілька разів обговорювали зміст поняття та суть розкладання стерні. При цьому збільшується вміст гумусу в ґрунті, що визначає багато елементів нашої технології (можливість використання гербіцидів,  відкладання поживних речовин, позитивний вплив на структуру, що впливає на постачання  повітря і води в родючий ґрунт). До того ж розкладанням рослинних залишків утруднюється зимівля патогенних грибків (Fusarium, Aspergillus), приймаючи, що сучасною концепцією захисту рослин є запобігання.

Поживні речовини ще лежать на полі

Мокра осінь істотно заважала фермерам, які не змогли вчасно орати, дискувати, але й сіяти озимі. Всюди лежать на полях рослинні залишки у великих кількостях. У великих агрофірмах ці залишки подрібнили вже під час жнив, або після подрібнювачем стебла, але для їх розкладання вони використовують велику кількість мінеральних добрив. Результат, очевидно, буде, тільки ґрунт стає кислішим. Наше мета не у наслідуванні їх прикладу.

Філазоніт значно більш ефективний і дешевший варіант. У цьому вже переконалися багато виробників, не кажучи вже про те, що біодобриво екологічно чисте.
Якщо вже проґавили час, то тепер треба надолужити гандикап.
Цьогорічна весняна погода дозволяє використовувати препарат Філазоніт для розкладання рослинних залишків і увести його у ґрунт.

Бактеріальні культури, які дозволяють добути природні поживні речовини, можуть бути використані безпечно, оскільки спочатку треба підготувати ділянку. Препарат розпилюємо на залишки стерні і задискуємо все перед оранкою. Біодобриво корисно внести в ґрунт перед посівом раннього вівса, ярого ячменю за допомогою обприскувача, це може суттєво збільшити врожайність і структуру ґрунту, а здатність до зберігання значно поліпшується.

Багато закарпатських газдів роками вирощують кукурудзу як монокультуру, на ці території особливо варто винести Філазоніт. Сміливо користуйтесь таким продуктом, який добре зарекомендував себе в минулі роки. Прикладом цього є спроба, коли навесні 2016 року посіяли ячмінь, де перед посівом стерня розкладалася Філазонітом, а нейтралізатором ґрунту сприяли росту рослин.

Хочу порекомендувати кожному виробнику сільгосппродуктів  цей  препарат, щоб закарпатські землі також  виглядали як на  фото, хлібороби досягали високих  врожаїв.

Ми завжди повинні мати на увазі:

рослини також мають потреби, тому слід прикладати максимум зусиль, щоб задовольнити цим потребам на кожному етапі вирощування!

Золтан Товт
інженер-аграрник, експерт з питань застосування Філазоніту