Кукурудза теж віддячує Філазоніту щедрими врожаями

На календарі березень, а, отже, лише кілька тижнів відділяє нас від сівби, кукурудза одна із основних сілсьськогосподарських культур. Коротко зупинимось на головних завданнях даного процесу.

Хороший господар планує роботу наперед, старається дотримуватись вимог сівозмін. Приміром, найкращим попередником качанистої є осіння пшениця, а після неї варто сіяти озимий чи ярий ячмінь, або пшеницю. У світлі цих норм, тривалості строку вирощування доцільно вибрати сорт якого насіння кукурудзи будемо вносити у ґрунт. Якщо, наприклад, зупинитесь на марці 250-300, тоді на визначену площу даного року можете сіяти навіть озимі, коли ж будете виконувати цю роботу лише наступного року, тоді найкраще вибрати FAO 450. 
Хочу поінформувати товаровиробників, що наше підприємство реалізовує насіння мартонварошських кукурудзогібридів, які на основі селекції стебел здатні до 15-20 вересня на 14-15 відсотків зменшити вміст вологи у зернах. Отже, немає потреби у тривалому сушінні.


Що стосується строків сівби, то для цього найбільш оптимальний період з 20 квітня по 10 травня. Тоді вже сформувалась належна вологість грунту, він добре прогрівся. На останній момент варто звернути особливу увагу, адже закарпатські землі характерні тим, що тут вносять зерно на 5-7 см у грунт, що на 10 пунктів холодніший, отже насіння важче проростає, паростки замість розвитку спрямовують енергію на боротьбу з холодом. Ще раз звертаю увагу на оптимальні строки сівби кукурудзи: досліди та експерименти доводять, що кожен день спізнення після 10 травня може завдати втрат 1-2 центнерів урожая з гектара.

Дуже важливо, аби грунт був забезпечений достатньою кількістю поживних речовин, бо качаниста у цьому відношенні одна з найвибагливіших культур. Для того, приміром, щоб досягти 80-центнерного врожаю на круг, потрібно, аби він отримав 272 кг нітрогену, 96 кг фосфору, 296 кг калію на гектар. За нинішніх важких економічних часів це особливий тягар забезпечити ділянки органічними та мінеральними добривами, які містять в собі названі елементи. Важливо, щоб землі не руйнувались далі, збереглися їх життєдіяльний організм та вміст гумусу. Тому оптимальним є збереження поживних речовин, що знаходяться в рештках культур та грунті, які рослини самі не здатні вилучити, запозичення нітрогену з повітря. Цьому допомагає Філазоніт – бактеріальні групи, що містяться в ньому, здатні на назване. Із внесенням на площі вони сприяють підвищенню життєдіяльності грунтів, зростанню отримуваного з них комплексу поживних речовин, кращому засвоєнню мінеральних добрив, що у свою чергу позитивно впливає на родючість та врожайність.

На лівому стороні не хватило калії

Що стосується застосування Філазоніту при сівбі кукурудзи, при підготовці площ під насіння, перед будь-якою польовою роботою можна вносити біодобриво з допомогою поливальних пристроїв і якнайшвидше запрацьовувати його у грунт. Ще ефективніший варіант – здійснювати це із застосуванням спеціального обладнання Phyller. Воно легко монтується на сільськогосподарську техніку, якою користуються на Закарпатті, зокрема сівалки, культиватори, дискувальні борони тощо. Таким чином Філазоніт потрапляє на ділянки цілеспрямовано, без втрат, одночасно з іншими польовими роботами. Завдяки цьому зменшується використання пального та мастильних матеріалів, сільськогосподарських механізмів, виробник заощаджує на робочій силі, має можливість виконати намічене за сучасною технологією.

Що стосується кількості бактеріального добрива, то в залежності від попередників рекомендується 10-15 літрів на гектар. Коли ж сіємо качанисту після кукурудзи, соняшника чи ріпака, тоді для досягнення результату пропонується 20 літрів.
Ця грунтоцентрична технологія забезпечує збереження й поліпшення якості грунту, зростання врожайності на 20-30 відсотків.

Степан Сабов,
заступник директора підприємства “Елвіс Кун”, інженер-аграрник