5 недостовірних інформаційних трюків, до яких вдаються виробники бактеріальних препаратів

Застосування сучасних бактеріальних препаратів для відновлення/поліпшення родючості ґрунтів — наразі невід’ємна складова технологічних систем інтенсивного землеробства. Тому на ринку сьогодні таких продуктів чимало, яким приписують чудодійні властивості. Та чи всі вони заслуговують на увагу? Чи все, що про них говорять їхні виробники, правда? Спробуємо «відділити зерно від полови» та дійти істини…

1. Помилкове ствердження: «Використовуйте наш деструктор ґрунту для розкладання стерні та соломи»

Пояснення: Багато виробників не наголошують на тому, що окрім деструктора ґрунту ще необхідно додатково внести азотні та фосфорні добрива, оскільки целюлозоруйнуючі бактерії використовують ці добрива для своєї роботи. Біопрепарат «Філазоніт целюлозоруйнуючий» складається з 4 видів ґрунтових бактерій (Azotobacter Chroococcum, Bacillus Megaterium, Bacillus Circulans та Pseudomonas Putida), які виділені із природного середовища при рН близько 5 і це дозволяє бактеріям краще адаптуватися у новому ґрунтовому середовищі. З нашим препаратом не потрібно додатково вносити азот і фосфор, оскільки ці попередньо названі бактерії фіксують необхідну кількість азоту, мобілізують фосфор і вивільнюють калій при руйнуванні рослинних решток.

2. Помилкове ствердження: «Наші біопрепарати зберігаються в герметичній тарі для зручності їх транспортування»

Пояснення: Оскільки це живі бактерії (не спори чи цисти) їм необхідний газообмін, вони споживають кисень і виділяють вуглекислий газ. У продукції ТОВ «Філазоніт Україна» кожна кришка на каністрі обладнана спеціальним дихаючим клапаном, що забезпечує бактеріям можливість вільно дихати і при цьому зберігає цілісність продукту під час зберігання та транспортування.

3. Помилкове ствердження: «Наші бактеріальні біодобрива не бояться сонячних променів і їх можна вносити в любий зручний для вас час»

Пояснення:Ультрафіолетове випромінювання згубно діє на всі мікроорганізми, в т.ч. і бактерії. Тому вносити бактеріальні препарати під час високого рівня сонячної активності заборонено, або період між внесенням і загортанням в ґрунт має бути мінімальним. Спеціалісти ТОВ «Філазоніт Україна» розробили, побудували та активно використовують спеціальне обладнання для внесення Філазоніту – Phyller. Цей агрегат може монтуватися на будь-які ґрунтозагортаючу або висівальну техніку і дає змогу одночасно вносити добриво і загортати його в ґрунт.

4. Помилкове ствердження: «Достатньо 0,5 л/га деструктора для знищення патогенів у ґрунті та накопичення цінної органіки»

Пояснення:Норма внесення бактеріального біопрепарату для розкладення рослинних залишків залежить від виду рослин, їхньої кількості, а також періоду внесення (осінь чи весна). Спеціалістами ТОВ «Філазоніт Україна» розроблені оптимальні норми внесення біодеструкора (для злакових, бобових – 10 л/га; кукурудзи, соняшника – 15 л/га), які забезпечують ефективне  розкладання поживних решток у полі.

5. Помилкове ствердження: «Використання наших препаратів дозволить покращити родючість ґрунту, збільшити врожайність…»

Пояснення: Використання бактеріальних біопрепаратів дійсно сприяє суттєвому підвищенню родючості ґрунтів, збільшенню врожайності та покращення якості продукції, але це все можливо лише за чіткого дотримання всіх технологічних операцій. Спеціалістами ТОВ «Філазоніт Україна» спільно з ученими, навчальними та науковими закладами розроблена ґрунтовоцентрична технологія вирощування сільськогосподарських культур. Яка включає:

  1. Аналіз ґрунту
  2. Прискорений розклад рослинних решток та їхнє повне використання
  3. Забезпечення кругообігу поживних речовин
  4. Розрахунок необхідної кількості поживних речовин під прогнозований врожай
  5. Збереження та покращення родючості ґрунту

Сьогодні ми продаємо не просто біопрепарат Філазоніт, ми пропонуємо – технологію. Адже він ефективний лише за правильних умов його використання. Ми можемо сміливо сказати, що серед усіх бактеріальних препаратів що зареєстровані на території України, Філазоніт являється одним із кращих, а можливо ─ й найкращим. Це багатофункціональне бактеріальне добриво, яке практично задовольняє потреби і вимоги теперішнього часу щодо комплексного та ефективного використання ґрунтових ресурсів.

Філазоніт виробляють виключно в Угорщині на двох сучасних заводах. Тут проводять дослідження та впроваджують нові розробки Філазоніту, забезпечуючи професійне виробництво. Препарат також сертифікований в Євросоюзі та Україні для органічного виробництва.

 

Регіональний представник, агроном-консультант ТОВ «Філазоніт Україна»