Сучасне рослинництво не можливо уявити без використання сучасних технологій інтенсивного вирощування, адже одне з найважливіших завдань сільського господарства, вирощування великої кількості та високої якості продуктів харчування та кормів.
Завдяки інтенсивному рослинництву в останні десятиліття зросло використання мінеральних добрив та кемікалій (засоби захисту рослин, гербіциди, ґрунтові фуміганти, і т.д.). Також, цьому сприяє і порушення агротехнічних прийомів. Завдяки всім цим факторам погіршувався повітряний, температурний та водний баланс ґрунту, складнішим став їх обробіток, поступово ґрунт окислюється.
Головні показники окислення ґрунту
- Зниження врожайності с/г культур (навіть збільшення норми внесення міндобрив не приносить очікуваний результат, адже на кислих ґрунтах засвоєння поживних речовин зменшується)
- Значно збільшується розчинність поживних речовин, так на вологих площах поживні речовини вимиваються і потрапляють в ґрунтові води і рослини не здатні їх засвоїти. Вимиті поживні речовини забруднюють поверхневі та ґрунтові води
- В кислих ґрунтах також підвищується засвоєння рослин токсичними важкими металами, так як вони потрапляють в розчин. Це також призводить до зниження урожаю та збільшений риск вирощування, рослини стають менш стійкими і так зростають затрати на їх захист.
- Зменшується кількість корисних бактерій, внаслідок цього розмножуються
шкідливі бактерії.
Що відбувається , якщо неналежно обробляти ґрунт, не забезпечити пухку структуру і хорошу аерацію?
Ґрунтове життя і так буде існувати, просто ці зміни в навколишньому середовищі сприяють шкідливим мікроорганізмам, кількість корисних мікроорганізмів значно знижується. В такому випадку, на протязі короткого відрізку часу можемо розраховувати на появу ґрунтових хвороб, головним чином захворювання кореневої системи.
Наслідком зменшення кількості корисних бактерій (наприклад: целюлозоруйнуючих, азотофіксуючих бактерій), не розкладаються в достатній мірі коріння і рослинні рештки (замість розкладу почнеться гниття), яке має багато негативних наслідків:
- З`являються різні (часто патогенні) гриби;
- Служить джерелом для зимівлі шкідників та збудників хвороб;
- Не забезпечує відповідну кількість поживних речовин наступній культурі;
- Процеси мінералізації і гуміфікації недостатні;
- Нема буферного ефекту ( і надалі окислюються ґрунти)
- Погіршується структура ґрунту, повітряний, водний, температурний баланс, процес утворення гумусу