На солончаках можна отримати хороший урожай

Ми зустрілися з Йожефом Келеменом в управлінні ЗАТ «Фауна». Товариство господарює в угорському селі Мезевтаркань, на півночі країни з населенням 1600 мешканців, які зайняті переважно у сільському господарстві та у сфері послуг. Господарство має 1200 гектарів земель які розміщені на солончаках, із них  980 га – рілля, де ведеться інтенсивний обробіток,  220 га сінокоси і пасовища.

По при господарюванні за несприятливих умов керівник аграрного сектора  господарства ЗАТ «Фауна» не скаржиться, адже при правильному догляді за землею можна одержати врожаї на 20% більші, ніж в сусідніх господарствах. Наприклад, досягнуто врожай озимого ріпаку – 3,6 тони з гектара, що в цих місцях є надзвичайним урожаєм, це переважно завдяки біопрепарату – Філазоніт.

 

– При яких природних умовах ведеться сільське господарство?

– Ця місцевість колись була заплавою річки Тиса, тому тут багато розкиданих ділянок солончаку. Деякі з яких стали такими генетично, в інших місцях  – через погане агротехнічне господарювання в попередні роки – десятиліття. Характерною помилкою було те, що до початку дев’яностих багато земельних ділянок було розорано і залучено під ріллю. Хоча ці ділянки не випадково залишались сінокосами та пасовищами. Тут солончак знову і знову з’являвся, що було майже неможливо подолати. Крім того тут і кліматичні умови не дуже сприятливі. Мало опадів, як говорять: “лише кожні чотири роки Бог дає дощ якраз коли рослина потребує цього.”

– Що є для вас найбільшою проблемою?

Солончаки. На жаль, у цій місцевості є багато ґрунтів, для яких є дуже мало часу, щоб  своєчасно привести землю до оптимального стану обробітку. Тут ґрунт придатний для обробітку протягом короткого часу: він або занадто вологий або занадто сухий, наприклад, для утворення хорошого посівного ложа.

– З якого часу користуєтесь біопрепаратом Філазоніт?

– В господарстві ЗАТ «Фауна» препаратом Філазоніт  користуються вже чотири роки. «Знайомство» почалося з препарату Філазоніт целюлозо руйнуючий, що для них особливо важливо. Oскільки на більшості ділянок пожнивні рослині рештки залишаються, заготовляють солому лише у такій кількості, що потрібно для худоби. На початку ми побачили, що на ділянках де використовувався препарат Філазоніт урожай одержали кращий. За останні два роки ми провели спостерігання всієї площі де використовували біопрепарат з місцевим представником фірми Філазоніт. Було доведено, що оброблені препаратом Філазоніт рослинні пожнивні рештки значно краще розкладаються, ніж не оброблені. Як в минулому, так і в цьому році ми використовували препарат Філазоніт целюлозо руйнуючий на усіх площах з ріпаком, кукурудзою та соняшником.

– Які досягнуті результати?

– Найбільш помітний вплив біопрепарату Філазоніт на структуру ґрунту. Якщо піду на ділянку, оброблену бактеріальним добривом, де остання культивація ґрунту проводилась п’ять років тому, то і тепер можу встромити в ґрунт палицю.

Вже через два роки користування Філазонітом  ґрунт став пухкішим, а підтоплені ділянки суттєво зменшились. Де колись на полях були одні озера, тепер все зеленіє. Якщо після весняних дощів вода місцями раніше виблискувала то тут, то там, то тепер краще проникає в ґрунт і немає ділянок, де стоїть вода. Досвід показав, що завдяки біопрепарату Філазоніт спостерігаємо  помітне поліпшення структури ґрунту.

“… і тепер можу встромити в ґрунт палицю”

Товариство головним чином господарює на  чутливій до нітратів землі, а кількість застосованих азотних добрив  не може перевищувати 65 кілограмів в діючій речовині на гектар . Тому, є життєво важливим, щоб вміст поживних речовин із пожнивних рослинних решток були добуті максимально ефективно у доступному вигляді для засвоєння рослинами. У цьому велику роль відіграють ґрунтові бактерії, які містяться в препараті Філазоніт.

– Таким чином, препарат Філазоніт виявився дуже корисним для ґрунту, але як це вплинуло на  урожай?

 Зміна помітна і на доходах. Для ріпаку середня врожайність становила 3 тонни на гектар. З того часу, як господарство використовує Філазоніт, врожайність значно зросла. У цьому році врожай ріпаку становив 3,6 т/га. Це більше ніж на 20% перевищує врожай ріпаку в сусідніх господарствах, що вважається хорошим досягненням – що характерно і для інших культур.  Це пов’язано головним чином завдяки біопрепарату Філазоніт целюлозо руйнуючий та кращій агротехніці. Рослини здоровіші, стійкіші до хвороб, вони розвиваються швидше, краще зимують. Ось чому, на мою думку, сьогодні хорошим рішенням є включення в нашу технологію Філазоніту для розкладання пожнивних рослинних решток. Якраз вчора увечері подзвонив сусід-фермер і цікавився, чи варто користуватись біопрепаратом  Філазоніт? –  Звичайно

 Mи все ще знаходимося під впливом погоди і ринку, але те, що залежить від нас, ми зробимо заради кращих та безпечніших результатів.

Отже, щоб одержати гарний урожай, я  рекомендую використовувати після збору урожаю на пожнивні рештки Філазоніт.