Розкладання пожнивних рослинних решток: найпоширеніші міфи

Настав час підготовки ґрунту під посів і багато хто звільняється від пожнивних рослинних решток – що вважається проблемою – простим способом. У той час, усвідомлюючи, що наші ґрунти стають все менш родючі, їх обробіток вимагає все більше затрат, земля віддає все менше, ніж на неї витрачається. Власники земель нічого не роблять проти цього, переважно тому, що існує дуже багато хибних уявлень про цей процес. Наше завдання – розвіяти пов’язані з цим міфи:

МІФ №1. Процес розкладання пожнивних рослинних решток повільний

ФАКТ: спалювання пожнивних рослинних решток  на земельній ділянці займає менше часу, ніж її розкладання. Проте, спалювання рослинних решток те саме, що і знищення цінностей. Але існують рішення, які можуть зберегти цінні речовини в пожнивних рослинних рештках і навіть прискорити їх розкладання. Наприклад, препарат Філазоніт для розкладання стерні прискорює цей процес, скоротивши його в основному до 4-8 тижнів. Целюлозоруйнуючі бактерії в препараті шляхом розкладу рослинних решток (подрібненої соломи, коренів і т.д.), залишають в ґрунті значну кількість природних поживних речовин (фактичні дані диви далі!).

Крім цього, у процесі  використання Філазоніту бактерії, які зв’язують азот з  повітря, забезпечують не менше  30-60 кг/га діючої речовини азоту, а фосфатомобілізуючі бактерії, перетворюють наявні в ґрунті нерозчинні фосфорні сполуки у доступні для рослин форми, забезпечуючи при цьому від 30 до 60 кг/га фосфору у діючій речовині, крім цього покращується засвоєння фосфорних мінеральних добрив. Користуючись цією можливістю, у розрахунку на діючу речовину, в ґрунт потрапляє від 85 до 125 кг/га азоту, від 65 до 125 кг/га фосфору і від 64 до 77 кг/га калію, якщо  цілеспрямовано  потурбуватись про наявні рослинні рештки.

МІФ №2. Якщо загорнути пожнивні рослинні рештки в ґрунт, то вони  будуть розкладатися самі по собі

Це ще один популярний спосіб обробітку ґрунту перед посівом. Якщо пожнивні рослинні рештки попередньо ще не спалили, то розкладання їх доручено матінці-природі, а результат – просто загорнули в ґрунт. Ці міркування були б правильні, бо при цьому не спалюють багаті на цінні поживні речовини рослинні залишки, проте, це може привести до серйозних наслідків для родючого шару ґрунту.  Адже просто загорнуті залишки рослин не розкладаються, а гниють, що в свою чергу, може призвести до зараження ґрунту різного виду грибками. В  результаті це приносить більше шкоди господарям, ніж якщо нічого не робити.

На фото з лівої сторони маємо ґрунт заражений Фузаріозом
На фото з правої сторони ,після обробки цього ґрунту Філазонітом, гриб- інфіковані ділянки зникли

МІФ №3. Витрати на розкладання пожнивних рослинних решток великі

Процес розкладання пожнивних рослинних решток можна розглядати, як у певному розумінні  інвестицію. Добре відомо, що ніщо не може принести прибуток, якщо не інвестувати капітал, виконати роботи, чи потратити час. Доведено, що вартість засобу для розкладання рослинних решток пропорційно знижує витрати на добрива для «забезпечення» ґрунту перед посівом. Адже якщо належним чином розкладати рослинні  залишки, можна отримати  від 55 до 65 кг/га азоту, від 35 до 65 кг/га фосфору і  від 64 до 77 кг/га калію із залишків  врожаю у кількості 5 т/га. Цим ми забезпечуємо природним шляхом поживні речовини до нашої землі, що неодмінно позначиться на  якості врожаю.

МІФ №4. Не варто витрачатись на  бактеріальний препарат для розкладання стерні тому, що він все одно діє тільки разом з мінеральними добривами

Серед препаратів для розкладання стерні, доступних на українському ринку, Філазоніт єдиний, який здатний розкласти рослинні залишки так, що це не потребує ніяких додаткових добрив. Тому, що саме у випадку Філазоніту цю задачу виконують целюлозоруйнуючі бактерій.Тому це в значній мірі являє собою економічно ефективне рішення у порівнянні з конкуруючими продуктами.

МІФ №5. Розкладання рослинних решток – зайва робота, яку можна облишити

Такі фото варті тисячі слів. Ніхто не очікує, що ґрунт буде приносити високі і якісні врожаї багато років поспіль без того, щоб  повертати до нього використані поживні речовини. Насправді українські виробники розпещені тим, що родючість чорнозему в центральних і південних регіонах країни не має собі рівної в усьому світі. Але це також зовсім не означає, що використанням тільки мінеральних добрив цей стан можна підтримувати тривалий час.

Чому ні?

Тому, що  сучасне сільське господарство починається з ґрунту