Проблеми ґрунту та їх вирішення

Виснажуються запаси прісної води та сировини для виробництва мінеральних добрив, як наприклад, фосфатні копальні або нафтові родовища. Проте, мало говориться про проблеми ґрунту та про орну землю, можливо тому, що її руйнування не настільки вражаюче. Тим не менш, в деяких дослідженнях останнього часу з’ясувалося, що коли якість орної землі дальше погіршуватиметься такими ж темпами, то через шість десятиліть не залишитися нічого з великої частини родючого ґрунту на Землі.

Руйнування ґрунту ЩЕ не настільки вражаюче

Орна земля – основа  життя – говориться в останньому оглядовому звіті Продовольчої і сільськогосподарської організації  ООН (FAO).

95 відсотків продуктів харчування походить з ґрунту, але ґрунт так же обмежений, як і вода чи нафта.

Згідно з результатами дослідження, для утворення трьох сантиметрів  верхнього родючого шару ґрунту хорошої якості потрібні тисячоліття. Хоча зараз кожну хвилину родючий ґрунт розміром з 30 футбольних полів знищується, в основному, через  інтенсивну обробку.

За останні п’ять десятиліть для  підвищення ефективності на одиниці площі  значно зросло виробництво сільськогосподарських культур.  За цей час через  ерозію та інші проблеми третина орних земель була втрачена.

До середини минулого століття через деградацію земель і зростання населення  орні землі зменшуються на четвертину

З 13 мільярдів гектарів суші в  сільськогосподарських цілях може використовуватись менше половини, в тому числі для тваринництва. Для сільського господарства придатні тільки 1,4 млрд га, тому що інші площі  занадто заводнені, сухі, скелясті, поганої якості, можливо навіть отруєні або заморожені.

Принаймні третина посівних площ слабо або серйозно  виснажені. До останньої категорії відносяться ті площі, на яких ґрунт у 5-20 сантиметрів верхнього найбагатшого шару  зник більше ніж на дві третини.

Суть у тому, що природне поновлення ґрунту відбувається в сорок разів повільніше, ніж його руйнування.

Адже це  жива маса, жменя якої містить мільярди мікроорганізмів та  тисячі комах, кліщів, хробаків – більше ніж людство усього світу.

Чверть біо різноманіття планети перебуває в родючому ґрунті

Це середовище виникло і накопичувалося з так званої материнської породи за мільйони років: жива лабораторія, яка дозволяє розкладатись і змішуватись органічним речовинам, щоб рослини були здатні вбирати поживні речовини. Незважаючи на методи вирощування, що вважаються  хорошими, навіть в Європі неослабними темпами зменшуються площі орної землі.

Використання землі для культивування знищенням покриття природною рослинністю – наприклад, вирубкою – починається і продовжується оранкою, в результаті чого цінні шари здуваються або змиваються дощем. Крім того, втратою сільгоспугідь водо утримуюча здатність ґрунту погіршується, тобто, процес ерозії посилюється все більше і більше. Оскільки вода слабше утримується в ґрунті, тільки її частина вбирається корінням рослини, а залишки в кінці кінців опиняються в морі.

Інша важлива роль ґрунту – зв’язування вуглецю і фільтрація води. В  результаті не відтворюваного сільського господарства протягом століть, на думку керівника дослідження вуглецевого циклу Університету штату Огайо Ратмана Лала, родючі ґрунти світу втратили 50-80 відсотків свого первісного вмісту вуглецю, значна частина якого була окислена, що збільшило вміст  двоокису вуглецю в атмосфері, який створює праників ефект.

Крім того, оскільки мікроби, які  відіграють важливу роль в розкладанні органічних сполук, харчуються вуглецем в ґрунті, і крім того певну роль у вбиранні рослинами споживчих речовин, нестача вуглецю в ґрунті у значній мірі впливає на його якість.

В підтримуючих сільськогосподарських технологіях може відігравати важливу роль утилізація вуглецю: двоокис вуглецю з атмосфери якимись чином потрібно повернути в ґрунт, що може бути також інструментом для боротьби зі зміною клімату.

Вуглекислий газу в повітрі, що вбирається рослинами, може перетворюватися в органічні формі заробкою рослинних залишків. Таким чином проблеми, що виникли, можна  вирішити природним шляхом.

Золтан Товт,  інженер-аграрник, консультант по Філазоніту