Кукурудза: декілька корисних порад перед сівбою

Завдяки ранній весні частина ярих зернових культур  вже на полях і якщо ґрунт  був добре підготовлений, то частина культури вже й проросла. В деяких, кліматично більш теплих районах області вже почали сіяти кукурудзу. Професійно діяли ті фермери і газди,  які вчасно виконали заробку стерні попереднього врожаю, внесли добрива, що містять фосфор і калій. Ще більш ретельну роботу виконали ті, хто рослинні залишки попередньо просякнув бактеріальним добривом – Філазонітом для розкладання стерні.

При підготовці насіннєвого ложа не можемо нехтувати уводом половини мінерального добрива та біодобрива – нейтралізатора ґрунту у верхній шар  на глибину 10-12 см,  що зароблюється в передпосівний ґрунт. Наш урожай слід починати, коли температура верхнього шару ґрунту досягає 12-14 градусів. Звичайно, погода не завжди дозволяє виконати оптимально заплановану роботу.

Філазоніт виноситься на ріллю обприскувачем (Вінницька область)

У великих господарствах Філазоніт-нейтралізатор ґрунту уводиться під час сівби за допомогою змонтованого на сівалку дозатора, завдяки чому біодобриво потрапляє в насіннєве ложе, що забезпечує більш рівномірне проростання насіння і безперешкодний розвиток рослин. Посів буде успішним, якщо зерно потрапляє в добре підготовлений, пухкий ґрунт.

Посів потрібно укотити, цим захистимо сходи від висихання, які будуть  більш рівномірними.  Потрібно зважати також на те, що з поступовим потеплінням і через вплив добрив і води проростатимуть  і  бур’яни. Кукурудза більше всього страждає від бур’янів в період зо дня проростання на 4 – 5-му тижні  до 10 – 12-го тижня. Цей період вважається  вирішальним у боротьбі з бур’янами в кукурудзі. Серед бур’янів зустрічаємося з численними видами: починаючи від одно- і двохдольних, що проростають від зерна, до багаторічних одно- і двохдольних бур’янів.

Увесь процес сівби відбувається одночасно (розприскування і заробка Філазоніту та  власне сівба)

Тип гербіцидів ми вибираємо у залежності від різноманіття бур’янів на наших полях. Вчасною обробкою ґрунту також можна приглушити розростання бур’янів. Правильно обрана послідовність сівозміни  впливає на ступінь засміченості кукурудзи бур’яном, тому  вміло комбінуючи попередні посіви, можна зменшити навантаження гербіцидами.

Якщо все інше зазнає невдачі …  Після уводу основних гербіцидів, однак, можуть з’явитися
інші бур’яни, до яких  потрібно вибрати відповідний хімпрепарат. Коли бачимо, що бур’яни вже встигли закріпитися на нашій ділянці,  немає іншого вибору, ніж звернутися до хімікалії. Вони, якщо ви отримуєте їх в потрібних місцях, добре виконують своє «завдання» і наші кукурудзяні ділянки будуть вільні від усякого бур’яну.

 

Якщо  бажаєте дізнатися більше про це, будь ласка, впевнено звертайтеся до нас!

 

Ерне Чулак,  інженер-аграрник, консультант по Філазоніту